Teelten » Brouwgerst » Oogst  
   

Oogst Minimaliseren
 

De oogst van brouwgerst is meestal een korte, spannende periode. Droog weer, zon en wind bepalen in juli de snelheid van afrijpen. Zodra het vochtgehalte is gedaald tot ca. 16% (korrels kunnen niet meer worden doorgeknepen), neemt de teler een voormonster van ongeveer 400 aren. Deze aren dorst hij met de hand uit om ca. 400 gram korrels over te houden.


2013, brouwgerst oogst.jpgHet voormonster wordt door de mouterij geanalyseerd op eiwitgehalte. Ideaal is een eiwitgehalte van 10,5 - 11,5 procent. Dit duurt ongeveer een etmaal. De uitslag wordt telefonisch doorgegeven, waarna de maaidorsers vanaf ca. 15% vocht aan de gerstoogst kunnen beginnen. Gerst met een te hoog eiwitgehalte wordt afgezet naar de veevoerindustrie.


Met trekker en kipkar vervoeren de telers de brouwgerst direct vanaf de maaidorser naar een van de twee innameplaatsen. Na weging en bemonstering wordt de gerst gedurende enkele dagen én gescheiden per ras opgeslagen. Vrachtauto's brengen de brouwgerst vervolgens naar mouterij Schill Malz te Worms (D). De Limburgse brouwgerst wordt daar omgezet in mout die daarna jaarrond op afroep wordt geleverd aan de Gulpener Bierbrouwerij.

 
sproeien
Alle rechten voorbehouden - CSVCOVAS  |  Gebruiksovereenkomst |  Privacybeleid