Teelten » Cichorei  
   

Cichorei Minimaliseren
 
Sinds 1991 wordt er in Zuidoost-Nederland cichorei geteeld voor de productie van inuline. De teelt wordt begeleid door CSV COVAS en vindt voornamelijk plaats op de zandgronden van Midden-Limburg en Oost-Brabant. Een areaal van 1.200 ha wordt geleverd aan Sensus, een onderdeel van Cosun. De fabricage van inuline vindt plaats in een voormalige suikerfabriek in Roosendaal.

cichorei.jpg

De cichoreiplant is, net als de suikerbiet, in de natuur een tweejarige plant. In het eerste levensjaar (teeltjaar) slaat de plant inuline op in de wortel. Inuline is een koolhydraat met een keten van fructose-moleculen met één enkel glucose-molecuul. Het aantal fructose-moleculen in de keten bepaalt de ketenlengte. De ketenlengte in cichoreiwortels is het grootst vanaf eind augustus tot half november.

Het areaal cichorei is momenteel redelijk stabiel.


Wat is inuline?


Inuline is een koolhydraat dat in tienduizenden gewassen voorkomt. Daardoor maakt inuline al eeuwenlang deel uit van het dagelijkse menu van de mens. Twee belangrijke eigenschappen - géén energiebijdrage (inuline maakt niet dik) en een stimulering van goede darmbacteriën - maken dat inuline uitstekend past in moderne en gezonde menselijke voeding. Sinds ongeveer 1985 wordt inuline op industriële schaal gewonnen uit cichoreiwortelen, om vervolgens als hoogwaardig ingrediënt te worden toegepast in een groot aantal voedings- en gezondheidsproducten.
 
sproeien
Alle rechten voorbehouden - CSVCOVAS  |  Gebruiksovereenkomst |  Privacybeleid