Teelten » Suikerbieten » Bietenzaad  
   

Bietenzaad Minimaliseren
 

Een teler van suikerbieten heeft een ruime keuze uit rassen. Jaarlijks komen er nieuwe rassen op de markt die resistent zijn tegen verschillende ziektes. Alle rassen op de Nederlandse aanbevelende Rassenlijst zijn GMO-vrij. CSV COVAS verzamelt de zaadbestellingen van de telers en plaatst deze bestelling vervolgens via Suiker Unie bij de diverse zaadhuizen.


suikerbieten, zaaien.JPG

Eind februari start de distributie van het bietenzaad naar de telers. De facturering geschiedt vervolgens via automatische incasso in mei.

 

Ziektes bepalen de rassenkeuze. Alle rassen zijn resistent tegen rhizomanie. In een groot deel van het CSV COVAS-gebied is resistentie nodig tegen rhizoctonia (rotte bieten). Is dat niet het geval, dan kan het witte bietencysteaaltje een resistent ras verlangen. Dit aaltje is berucht vanwege zijn opbrengstverlaging, vooral in droge jaren. Verder is een hooggehaltig ras goed voor de financiële opbrengst, met name bij vroege levering.

 

Als bescherming tegen (bodem-)insecten en bladluizen (vergelingsziekte) is er speciaal pillenzaad beschikbaar.

Jaarlijks geeft de Zaadcommissie van de Nederlandse Suikerindustrie een brochure uit met informatie over het suikerbietenzaad. Deze brochure wordt samengesteld door het Instituut voor Rationele Suikerproductie. Voor de laatste brochure met alle gegevens over het huidige rassenpakket klik hier.

 
sproeien
Alle rechten voorbehouden - CSVCOVAS  |  Gebruiksovereenkomst |  Privacybeleid