Teelten » Suikerbieten » Campagne  
   

Campagne Minimaliseren
 

De bietenoogst door telers en de loonwerkers, de afvoer van de bieten per vrachtauto én de verwerking van de bieten tot suiker in de suikerfabriek is een enorme operatie. Gedurende 4 maanden, van half september tot half januari, gaat dit proces dag en nacht door. Voor CSV COVAS is dit een zeer drukke tijd.

Ieder etmaal gaan er 200 volle vrachtauto’s rechtstreeks naar de fabriek. Omdat er 6½ dag per week volcontinue wordt aangevoerd, rijden er vier chauffeurs om beurten op één vrachtauto. CSV COVAS heeft vijf grote laadgroepen, die elk bestaan uit een kraan of loader en voor het Limburgse gebied een bietenmuis met elk ca. 11 vrachtauto’s. Met behulp van moderne navigatiesystemen op basis van coördinaten vinden de vrachtauto’s dag en nacht precies de bietenhoop in het veld die ze moeten verladen.

 

suikerbieten, bietenhoop.jpgOmdat suikerbieten vanuit Limburg een lange weg moeten afleggen voordat ze bij een Nederlandse suikerfabriek zijn, worden de bieten eerst gereinigd. Voor de leveranties aan de Duitse suikerfabrieken is reiniging verplicht. Bietenmuizen zijn mobiele reinigers die grond, onkruid e.d. van tussen de bieten halen en meteen de schone bieten op een vrachtauto deponeren.

Een vrachtauto is gemiddeld 2,5 uur onderweg om de suikerfabriek in Dinteloord te bereiken. Vanuit Zuid-Limburg wordt binnen één uur de suikerfabriek in Jülich (D) bereikt. Dezelfde transporttijd geldt voor de leveranties vanuit de Ooijpolder en Noord-Limburg aan de suikerfabriek in Appeldorn (D).

 
sproeien
Alle rechten voorbehouden - CSVCOVAS  |  Gebruiksovereenkomst |  Privacybeleid