Mail ons: info@bieten.nl Zoeken   
 Inloggen
  Ziekten en plagen Minimaliseren  
 

In het CSV COVAS-gebied is het de provincie Limburg die bekend staat als een van de oudste en een van de meest intensieve teeltgebieden van Nederland. Suikerbieten maken 12% van het akkerbouw-areaal uit. Op bedrijven met suikerbieten worden deze veelal geteeld in een vruchtwisseling van 1 op 3, 1 op 4 of 1 op 5. Het klimaat in het Zuidoosten is warmer en indien nodig kan er op praktisch alle bedrijven worden beregend.

 

Onder deze omstandigheden is de druk van ziekten en plagen aan de hoge kant. In Limburg werden aantastingen van rhizoctonia, cercospora en maïswortelknobbelaaltje voor het eerst in Nederland waargenomen. Voor het Instituut voor Rationele Suikerproductie is het Zuidoosten al decennialang een interessant onderzoeksgebied. De vele grondsoorten, niet-kerende grondbewerking, intensieve grondruil, diverse nieuwe aaltjes en te lage pH’s vormen een kraamkamer voor onderzoek om problemen in de toekomst voor te zijn.

 

Bladgezondheid is van groot belang voor suikergehalte en wortelopbrengst. Voor de bestrijding van vier bladschimmelziekten (cercospora, meeldauw, ramularia en roest) zijn fungiciden beschikbaar.

Voor een volledig overzicht van ziekten en plagen in de teelt van suikerbieten zie http://www.irs.nl.

 

Cercospora2.jpg

Cercospora (Bron: IRS)                                       

 

suikerbieten, aaltjes.JPG

 

Bietencysteaaltjes

 
   


bietendoekensproeientraktor
Alle rechten voorbehouden - CSVCOVAS  |  Gebruiksovereenkomst |  Privacybeleid